De tien onaantastbare rechten van de lezer

Als je mensen vraagt welke goede gewoonte ze willen ontwikkelen, dan staat ‘minder tv kijken en meer lezen’ vaak hoog op de lijst. Hoe kan het dat het op vakantie vaak wel lukt boeken te lezen, maar dat in de hectiek van het dagelijks leven Netflix meestal wint? Ik woon op een steenworp afstand van zowel de leukste bibliotheek als de fijnste boekenwinkel van Nederland. Ik houd van lezen en zie lezen als belangrijk onderdeel van mijn werk. Toch lukt het me niet altijd om er tijd voor te vinden en slingeren er overal half uitgelezen boeken. Misschien komt dat door de verhouding die ik heb met lezen; de verplichte boekenlijst op de middelbare school en het idee dat boeken uitgelezen moeten worden. De Franse oud-leraar en schrijver Daniel Pennac geeft in zijn boek (niet gelezen overigens) ‘In een adem uit… het geheim van het lezen’ een andere kijk op lezen. Je leest waar en wanneer je daar behoefte aan hebt, maar het is geen ‘heilig moeten’ dat concurreert met Netflix.

Pennacs tien onaantastbare rechten van de lezer:

1. Het recht om niet te lezen
Jezelf verplichten te lezen, terwijl je liever doelloos wil zappen, geeft je misschien een goed gevoel over de zelfdiscipline die je aan de dag legt, maar maakt het lezen minder leuk. Lees als je daar behoefte aan hebt, maar lees vooral niet als je eigenlijk liever iets anders wil doen.

2. Het recht om bladzijden over te slaan
Soms weiden schrijvers eindeloos uit over details die er voor het verhaal niet echt toe doen. Of, mijn persoonlijke irritatie, bestaat een management- of ‘zelfhulp’ boek voor 80% uit voorbeelden. Wat je niet relevant vindt mag je gewoon overslaan!

3. Het recht om een boek niet uit te lezen
Mijn ‘nog te lezen’ stapel wordt steeds hoger, omdat ik te lang blijf hangen bij boeken waar ik niet doorheen kom. Zo worstelde ik me met moeite door ‘De zevende functie van taal’ van Laurent Binet. Zijn ‘HhhH’ was magistraal, maar dit boek vond ik waardeloos. In plaats van het boek meteen terzijde te leggen, ging ik op zoek naar recensies om te zien of ik het wel bij het rechte eind had. Fout! Ook al krijgt een boek 4 sterren in de Volkskrant of heeft Matthijs van Nieuwkerk het gelezen, smaken verschillen.

4. Het recht om een boek opnieuw te lezen
Boeken opnieuw lezen lijkt zo zonde van de tijd. Maar als je lezen puur voor je plezier doet, waarom zou je je dan niet opnieuw verliezen in een boek waar je van onder de indruk was? Het helpt om lezen uit de sfeer van ‘moeten’ te halen.

5. Het recht om wat dan ook te lezen
Lees waar je zin in hebt en lees vooral niet om mee te kunnen praten. Ik heb lange tijd geen thrillers gelezen, omdat ik vond dat ik Literatuur moest lezen. Zonde, want er zijn ontzettend goede thrillers en ontzettend matige literaire boeken.

Morgen volgt de rest van de onaantastbare rechten van de lezer. Ik ga nu even Netflixen.

Site Footer

Sliding Sidebar