Het belang van een ochtendritueel

Charles Duhigg schrijft in zijn boek ‘The power of habit’ (zie eerder blog) over zogenaamde keystone habits. Dit zijn gewoontes die een hele serie van andere gewoontes tot stand kunnen brengen. Een bekende keystone habit is beweging: mensen die meer gaan bewegen, maken vaak op andere gebieden zoals voeding en gezondheid, betere keuzes. Het is met sleutelgewoontes een beetje uitzoeken wat werkt, maar als er iets de moeite van het proberen waard is, dan is het wel een vaste ochtendroutine. De start van je dag heeft immers grote invloed op de rest van je dag. Wie ’s ochtends al met stress de deur uit gaat, zet dat op het werk niet opeens om in energie en focus.

Iedereen kan zijn ochtendroutine zo invullen als hij zelf wil, maar een van de volgende ingrediënten zou er in moeten zitten:

  • Lezen: Zoek een plek op in huis waar je even in alle rust wat kunt lezen. Elke dag 10 bladzijden en je hebt binnen een maand een boek uit. Zo breng je je hersenen rustig op gang.
  • Bewegen: Niet alleen je hersenen, maar ook je lichaam moet ’s ochtends op gang komen. Het valt niet mee, maar ’s ochtends 30 minuten hardlopen, wandelen of op de hometrainer levert energie voor hele dag op.
  • Voorbereiden: Neem de tijd om te bedenken hoe je dag eruit gaat zien. Er kan van alles gebeuren op een dag, maar door er van tevoren al over na te denken, overvalt het je niet.
  • Fake it ‘till you make it: ook al ben je met het verkeerde been uit bed gestapt, krul je mondhoeken omhoog en lach. Zelfs van een neplach ga je je beter voelen.
  • Ontbijt: gezond ontbijten houdt de bloedsuiker stabiel en voorkomt hoge pieken na de lunch. Je voelt je dan langer energiek.

En ik zelf? Ik sta ’s ochtends tussen 6.00u en 6.30u op, niet van harte. Nu het weer vroeger licht is, ga ik hardlopen. Ik weet inmiddels hoe goed ik me na afloop voel, dus dat (en koffie) maakt dat ik de deur uit kom. In de winter lees ik vaak tot 7 uur (en heb zo al een paar boeken uit kunnen lezen).

Hoe lastig het ook is, vroeger opstaan zou zomaar eens grote invloed kunnen hebben op de rest van je leven. Probeer het 30 dagen en kijk wat het oplevert!

Site Footer

Sliding Sidebar