10 aspecten van mentale veerkracht

Sommige mensen lijken lichter door het leven te gaan. Ze laten zich niet snel uit het veld slaan en hebben hun emoties beter onder controle. Ze zijn mentaal veerkrachtig. Mentale veerkracht heb je nodig om met verandering en tegenslag om te kunnen gaan. Het helpt je in controle te komen over de aspecten waar je invloed op hebt en los te laten wat je niet kunt beïnvloeden. Je kunt mentale veerkracht kweken door er bewust aan te werken.

 • Emotioneel
  1) Leer negatieve emoties accepteren en kijk hoe je ze kunt gebruiken om jezelf te verbeteren.
  2) Werk aan je zelfvertrouwen. Om met Ford te spreken: “of je nou denkt dat je het kan of dat je het niet kan, je hebt altijd gelijk”.
 • Interactie
  3) Leer nee zeggen; wees duidelijk in je keuzes en blijf er achter staan.
  4) Laat je niet beïnvloeden door lastige mensen, maar wees je bewust van je emoties en zorg dat deze niet de overhand krijgen.
  5) Vergelijk jezelf niet met anderen, het leidt slechts tot afgunst of arrogantie en is zonde van de energie
  .
 • Actie
  6) Sta open voor verandering en laat je niet verlammen door angst voor het onbekende.
  7) Maak fouten en leer ervan: zonder fouten geen vooruitgang, wees dus niet te voorzichtig.
  8) Blijf niet hangen in schaamte voor dingen die je niet goed hebt gedaan, het is nooit een diskwalificatie van jou als persoon
  .
 • Fysiek
  9) Zorg voor voldoende beweging, als je fysiek fit bent kun je meer aan.
  10) Zorg voor voldoende slaap, want als je uitgerust bent ziet de wereld er heel anders uit.

Uiteindelijk hangt het allemaal met elkaar samen, hoewel het naar mijn mening begint met fysiek fit en uitgerust zijn. Je kunt dan beter afstand nemen, je emoties te erkennen en herkennen en daar je acties op afstemmen. Wil je meer mentale veerkracht kweken, dan zou ik starten met het opbouwen van je fysieke veerkracht. Maak sport én rust bewust onderdeel van je levensstijl, om de kans te verkleinen dat je jezelf fysiek verwaarloost als het mentaal tegenzit. Want juist dan kan lichamelijk fitheid het verschil maken.

Site Footer

Sliding Sidebar