I love to see you play!

Ik ben het boek ‘Mijn zoon Ajacied’ van Hajo de Boer aan het lezen. Ik vind het ongelooflijk om te lezen hoe negenjarigen, met enthousiaste instemming van hun ouders, in een keurkorps terecht komen waar het plezier in het spel er systematisch uitgetraind wordt. Het zal bij de jeugdopleiding van andere profclubs niet anders zijn. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat eventueel talent op die leeftijd garantie is voor een glanzende carrière. Op jonge leeftijd te serieus met één sport bezig zijn, is eerder een rem. Maar niet alleen de jonge kinderen in jeugdopleidingen, ook andere kinderen dreigen voortijdig af te haken door de druk van de ouders.

John O’Sullivan van de organisatie ‘Changing the game’ legt in zijn TED-talk uit waarom in de VS zoveel kinderen voor hun dertiende stoppen met sport en wat ouders daaraan kunt doen. De hoofdpunten van zijn talk zijn:

  • De gemoedstoestand van de sporter heeft het allergrootste effect op zijn prestatie.
  • Jeugdsport lijkt steeds meer te gaan over volwassenen die het via de sport van hun kinderen opnemen tegen andere volwassenen.
  • Kinderen sporten omdat ze er plezier in hebben, winnen staat ergens onderaan de lijst.
  • Kinderen stoppen met sporten als ze niet kunnen spelen en wanneer winnen belangrijker wordt dan plezier.
  • 90% van de kinderen zou liever spelen voor het verliezende team, dan op de bank zitten van het winnende team.
  • Competitie is belangrijk, maar uitgaande van het kind en niet van de volwassene.
  • Het beste wat je tegen je kind kunt zeggen is: ik vind het leuk om je te zien spelen.

Het blijft lastig om je kind lekker te laten sporten en ook af en toe geen zin te laten hebben. Wij hebben ook met brullende kinderen aan de hand de laatste meters van een kids run afgelegd. We moeten ons nog steeds inhouden om niet nog wat last-minute advies te geven voor een wedstrijd. Maar we houden het steeds meer bij het simpele commentaar: we vinden het ontzettend leuk om jullie te zien sporten!

 

Site Footer

Sliding Sidebar