Het belang van spel in de sport

Ik schrijf deze dagen veel over sport, omdat we ons in een sportieve omgeving bevinden. Dat inspireert. In vervolg op mijn blog van gisteren, nu een link naar een blog van (alweer) het changing the game project over de positieve invloed van spel op de ontwikkeling van kinderen: ‘ The incredibly massive importance of play‘.

In spel kunnen kinderen hun creativiteit kwijt, terwijl ze hun fantasie, behendigheid, fysieke, cognitieve en emotionele vaardigheden ontwikkelen. Spelen zou daarom een belangrijk deel van de sporttraining moeten zijn bij kinderen onder de 12 jaar. Maar in sport ligt de nadruk, in ieder geval bij de talenten, vaak op gerichte oefening om vaardigheden tot in de puntjes te leren beheersen. Mogelijk dat de inmiddels achterhaalde 10.000 uren regel uit het boek ‘Uitblinkers‘ van Malcolm Gladwell (om ergens in uit te blinken moet je er 10.000 uur aan gerichte oefening in steken) hier aan de basis ligt.

Goede prestaties op lange termijn vragen om langdurig en gericht oefenen, maar dat mag bij jonge sporters niet ten koste gaan van het spel. Kinderen moeten eerst van het spel houden, voor ze van de sport houden. Zodra dat het geval is, zijn ze veel gemotiveerder om gericht te oefenen.

Moraal van dit verhaal: wij volwassenen zijn doelgericht. Wij weten dat je moet oefenen als je ergens goed in wil worden, of het nou voetbal, piano, rekenen of schrijven is. Veel oefenen. We vergeten alleen dat het proces ook belangrijk is, het plezier dat je beleeft op weg naar het doel. James’ juf in groep 3 had dat haarscherp in de gaten toen ik zei dat hij misschien net als zijn zus wat extra werk aan kon: “natuurlijk kan hij dat, maar hij speelt nog zo graag”.

Site Footer

Sliding Sidebar