6 redenen waarom vakantie goed voor je is

De meivakantie zit er weer op. Morgen is het weer school, werk, clubjes en hobby’s: terug in het ritme. Na een vakantie is het vaak lastig opstarten, maar toch hebben we allemaal zin om weer te beginnen. Op vakantie zijn wij ‘de beste versie van onszelf’ en nu is het zaak om deze versie zo lang mogelijk in stand te houden. Mijn beste versie heeft geen haast, maakt zich niet druk over rust en regelmaat, leeft wat meer volgens het principe ‘morgen is vroeg genoeg’ en heeft energie om dingen te ondernemen. Kijkend naar de gezinsagenda voor de komende weken zal dat nog best een uitdaging worden.

Vakantie nemen is goed, om verschillende redenen:

  1. Door uit het dagelijkse ritme te breken en afstand te nemen, krijg je weer perspectief. Het is makkelijker om hoofdzaak van bijzaak te scheiden als je vanaf een afstand naar je leven te kijkt, dan wanneer je er middenin zit.
  2. Je komt weer meer in balans en realiseert je wat je hebt moeten missen in de drukte van het dagelijks leven. Dit is het moment om na te denken over de mogelijkheden van een betere werk-privé balans.
  3. Je leert om niet altijd bereikbaar te zijn. Dat is niet makkelijk, omdat het niet alleen een kwestie is van offline gaan, maar ook het idee loslaten dat je onmisbaar bent. Na een paar dagen merk je waarschijnlijk dat de wereld ook doordraait zonder jou en lukt het om meer afstand te nemen.
  4. Je hebt onverdeelde tijd en aandacht voor je relatie, gezin of vrienden. Je onderneemt leuke dingen, je ‘moet’ niks en wordt een betere versie van jezelf.
  5. Na de vakantie ben je productiever, je hebt meer energie en zit vol plannen. Mijn oude baas nam altijd drie weken vakantie achter elkaar: een week om los te laten, een week om tot rust te komen en een week om weer zin te krijgen om aan de slag te gaan.
  6. Vakantie ont-spant. Wanneer je altijd maar doorgaat bouw je spanning op in je lichaam. Het is als een elastiekje dat steeds strakker komt te staan. De rek gaat er langzaamaan uit, maar dat heb je meestal pas door als het te laat is.

De volgende TED-talk van ontwerper Stefan Sagmeister gaat over vakanties voor gevorderden: de sabbatical. Sagmeister sluit zijn New Yorkse studio elke 7 jaar gedurende een heel jaar, om inspiratie te kunnen opdoen en weer met een frisse blik naar zijn werk te kijken. Een gewaagde stap om een succesvol bedrijf een jaar lang te sluiten, maar het werkt wel voor hem.

Site Footer

Sliding Sidebar