Learning zone vs. performance zone

Iedereen kent dat gevoel van starten met een nieuwe baan: de wereld ligt voor je open. Je hebt nog geen vastomlijnd beeld van hoe je die baan gaat invullen. Je nieuwe collega’s en relaties hebben nog geen beeld van jou. Je bent nieuwsgierig en álles is mogelijk. Die eerste periode is spannend en vermoeiend. Terwijl je bezig bent de functie eigen te maken, bevind je je continu buiten je comfortzone.

Comfortzone

comfortzoneZodra je in je rol gegroeid bent, kom je eindelijk in rustiger vaarwater. Je bouwt routine op en presteert op het gevraagde niveau. De invulling die jij aan de functie geeft en het beeld dat anderen daarvan hebben, komt steeds meer vast te liggen. Maar daardoor kun je na verloop van tijd ook het gevoel krijgen vast te lopen. Soms lijkt het alsof niemand ziet wat je nog meer kan. Het probleem is, dat je ook niet laat zíen wat je te bieden hebt. Zonder het in de gaten te hebben, draai je op routine.

Zelf heb ik ook gehad dat ik vastliep en niet meer wist te bedenken waar ik nog meer goed in was. Ik wilde wat anders, maar kon alleen maar teruggrijpen op zichtbare vaardigheden en ervaring. Wanneer was de laatste keer dat ik me echt buiten mijn comfortzone had begeven? Als het voor mezelf al niet duidelijk was, hoe zouden anderen dan kunnen zien wat ik nog meer in mijn mars had?

Learning zone en performance zone

Eduardo Briceño maakt in zijn TED-talk onderscheid tussen de learning zone en de performance zone. Het doel van de learning zone is jezelf te verbeteren. Het doel van de performance zone is iets zo goed mogelijk uit te voeren. Wanneer je aan een nieuwe baan begint zit je duidelijk in je learning zone. Zodra je de functie beheerst zit je voornamelijk in je performance zone. Maar wie teveel in de performance zone zit, doet weliswaar zijn werk goed, maar ontwikkelt zicht nauwelijks. Het is dus goed om te switchen tussen learning zone en performance zone. Door meer tijd in je learning zone door te brengen, blijf je fris en laat je meer van jezelf zien. Maar hoe kom je daar vanuit de performance zone?

  1. Je moet de overtuiging hebben dat je jezelf kan verbeteren (zie ook mijn blog over de growth mindset).
  2. Je wil beter worden in iets dat jij belangrijk vindt, waar jij waarde aan hecht.
  3. Je moet een idee hebben over wat je allemaal kan doen om jezelf te verbeteren.
  4. Je kunt jezelf verbeteren in een veilige situatie waar fouten gemaakt mogen worden.

Kleine veranderingen

Stel dat je je in een omgeving bevindt waar weinig ruimte is voor leren, waar korte termijn prestatie het enige is dat telt. Dan kun je

  • performance zoneproberen een veilig ‘eiland’ op te zoeken in de persoon van een mentor, coach of intervisiegroep;
  • altijd naar beste kunnen presteren, maar blijven reflecteren op wat nog beter kan;
  • zelf het goede voorbeeld geven door te laten zien dat je niet alles weet.

Met kleine dingen kun je al een lerende mindset adopteren, als je er maar consistent tijd en aandacht aan besteedt. Bedenk goed wat succes voor jóu betekent, de korte termijn performance of de lange termijn ontwikkeling.

Site Footer

Sliding Sidebar