Korter slapen met een hogere slaapkwaliteit

ochtendritueelGrootse plannen voor het schrijven vandaag, zelfs om 6 uur opgestaan (op zaterdag!), maar het liep anders. De gouden ochtenduren werden opgeslokt door knagende taken, de middag door een stapel kranten en social media. Het is vandaag niet gelukt een mini-vakantie te plannen, maar ik kan wel weer een paar dingen van mijn to-do lijst vinken. Dan maar even kijken waar wel over te schrijven: slaap. Daar zou ik meer van moeten krijgen en aangezien de ochtend goud is, zoek ik manieren om ’s avonds eerder richting bed te gaan. Al Googelend kom ik echter veel interessantere links tegen: beter slapen in minder tijd, hoe je lichaam te conditioneren zodat het minder slaap nodig heeft, 6 geheimen van sleep hacking… Zou dat een oplossing zijn?

Minder slapen?

Uit de vele blogposts blijkt dat niemand echt uitspraak durft te doen over hoeveel slaap je nodig hebt. Dat verschilt van persoon tot persoon en moet je zelf uitvinden. Iedereen is het er wel over eens dat structureel te weinig slaap, minder dan 5,5 uur per nacht, zeer ongezond is. En dat het voor de rest niet zozeer om kwantiteit maar om kwaliteit gaat. Kwalitatief goede slaap is vooral een kwestie van voorbereiding:

  • Regelmatig sporten zorgt dat je fysiek sterker bent, waardoor je beter bestand bent tegen minder slaap. Daarnaast wordt de kwaliteit van je slaap beter. Sporten vlak voor het slapengaan is overigens een minder goed idee, het duurt dan langer voor je lichaam klaar is om naar bed te gaan.
  • slaaptekortStimulerende middelen als alcohol, cafeïne en sigaretten zorgen dat je minder goed in slaap valt en dat de kwaliteit van je slaap slechter is.
  • Minder dan een uur voor bedtijd nog bezig zijn met beeldschermen ontregelt je hersenen.
  • Een bedtijdritueel met meditatie of een andere ontspannende activiteit zoals lezen laat je makkelijker in slaap vallen.
  • Een koele, donkere en stille slaapkamer verhoogt de slaapkwaliteit. Zet de thermostaat dus lager, verduister de slaapkamer en leg je telefoon in een andere ruimte.
  • Een vast slaapritme is belangrijk. Het beste is om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan, ook in het weekend. Een slaaptekort kun je beter overdag inhalen, dan door ’s ochtends uit te slapen.

Eerst kwaliteit, dan kwantiteit

minder slapenProbeer eerst de kwaliteit van je slaap te verbeteren, voordat je het aantal uren slaap gaat verminderen. Daarna kun je gaan experimenteren door iets later naar bed te gaan of iets vroeger op te staan. Geef niet te snel op, je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Houd in de tussentijd ook in de gaten hoe je je voelt. Als je op dit moment al last hebt van slaaptekort en het verbeteren van je slaapkwaliteit helpt niet, dan is het verminderen van de hoeveelheid slaap niet slim.

Ik kan mijn hoeveelheid slaap niet verder verminderen, omdat ik al tegen het minimum zit. Het lukt, ondanks alle goede voornemens, niet om vroeger naar bed te gaan. Het lukt echter wel steeds beter om vroeger  op te staan. Met gemiddeld 6,5 uur slaap per nacht, moet ik dus vooral zorgen dat de kwaliteit van die 6,5 uur verbetert. Dat betekent om 22.30u stoppen met internetten en schrijven en al helemaal geen Pauw of RTL Late Night meer. Ik ben benieuwd hoe de man daarover denkt…

Site Footer

Sliding Sidebar