Irrationele overtuiging #1: goedkeuring

Irrationele gedachten en overtuigingen zijn dwingend van karakter: alles moet gaan zoals jij bedacht hebt. Aangezien de wereld niet perfect is, zal dat niet altijd het geval zijn. Denken in termen van ‘moeten’ is daarom al snel een bron van frustratie. Albert Ellis identificeert in zijn Rationeel Emotieve Therapie drie belangrijke overkoepelende ‘musts’.

De lat onrealistisch hoog leggen

#must 1 is: ik moet alles goed doen en daarmee de goedkeuring van anderen krijgen, anders ben ik niks waard. Hierbij is het dus belangrijk hoe anderen over je denken. Je baseert je eigenwaarde op prestaties en populariteit. Als je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen, kun je jezelf moeilijk accepteren zoals je bent. Wie zo denkt, legt de lat onrealistisch hoog voor zichzelf. Vooral vrouwen hebben die neiging: we moeten een goede moeder, partner, collega, dochter en vriendin zijn, anders doen we het niet goed.

Overtuigingen die onder deze overkoepelende must liggen, zijn o.a.:

  • Ik moet door iedereen geliefd en geaccepteerd worden;
  • Ik moet competent en succesvol zijn;
  • Ik moet onplezierige en onwenselijke situaties vermijden;
  • Ik mag geen fouten maken;
  • Ik moet alles onder controle hebben;
  • Ik ben afhankelijk van anderen, want zonder hen ben ik niks waard.

Functioneren wordt gehinderd

Deze belemmerende overtuigingen kunnen je functioneren behoorlijk hinderen:

  • Je probeert risico’s te vermijden zodat je geen fouten kunt maken;
  • Je spreekt je niet snel uit, om mensen niet voor het hoofd te stoten;
  • Moeilijke besluiten schuif je voor je uit en lastige gesprekken vermijd je;
  • Door je perfectionisme ligt bovendien werkverslaving op de loer.

Het antwoord? Loslaten en jezelf accepteren. Je bent nou eenmaal een mens met goede en minder goede kanten. Je hebt je beperkingen, net als ieder ander. En waarom ook niet? Ondanks dat ben je evenveel waard. Maar dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet altijd makkelijk om irrationele gedachten te detecteren en al helemaal niet om daar een rationele variant tegenover te zetten.

Met een coach kun je gericht op zoek naar de belemmerende overtuigingen die je gedachten en gevoel kapen. Dat is een effectieve manier je functioneren op welk gebied dan ook te verbeteren en lekkerder in je vel te zitten. Wil je zelf aan de slag, dan kun je proberen wat vaker aan jezelf te twijfelen. Vraag jezelf af waarom je alles goed moet doen of waarom je altijd aardig gevonden moet worden. Of doe een experiment: zeg een keer nee en kijk wat er gebeurt.

Laat los en leef wat meer volgens het adagium ‘don’t ask for permission, ask for forgiveness’.

Site Footer

Sliding Sidebar