Een andere manier van leren

De Rubiks kubus heb ik nog nooit opgelost. Eén vlak lukt nog wel, soms twee, maar de enige manier waarop ik ‘m helemaal kan oplossen is de kubus uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Tot nu. Ik dacht altijd dat het niet lukte door mijn gebrek aan ruimtelijk inzicht. Er zijn inderdaad knappe koppen die direct zien hoe er gedraaid moet worden. Bij de meeste mensen is het echter een sequentie van handelingen die ze zich eigen hebben gemaakt. Op internet zijn er genoeg instructiefilmpjes te vinden. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, is de lol er snel van af. Het enige wat je dan nog kunt doen is steeds sneller worden. ’s Werelds snelste draaier (onder de 5 seconden!) is niet perse de slimste. Hij heeft getraind op de volgorde van de handelingen en de snelheid van de beweging.

Je gaat het zien als je het doorhebt

Wanneer je eenmaal weet hoe de kubus werkt, kom je in een ander vlak van het flow schema terecht: controle. Het is een trucje geworden waarvan je je niet kunt voorstellen dat je het ooit niet hebt gekund. Toen ik Deens aan het leren was, zei mij Duitse vriendin die al jaren in Denemarken woonde en de taal vloeiend sprak, dat het in het begin net is of je een geheimtaal aan het ontdekken bent. Opeens heb je de code gekraakt en heeft de taal geen geheimen meer. Ik heb dat zelf ook zo ervaren: bijna van de een op de andere dag was ik niet meer bewust onbekwaam, maar bewust bekwaam. Natuurlijk kan ik nog veel beter worden in Deens, maar ik ben over een soort drempel heen gegaan waardoor ik de taal dóór heb.

Tim Ferriss, schrijver van o.a. ‘Een werkweek van 4 uur’, heeft veel onderzoek gedaan naar leren. Zijn stelling is dat je voor nagenoeg elke vaardigheid met zes tot twaalf maanden training tot de top 5% van de bevolking kunt behoren. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar 5% van de volwassen Nederlanders komt neer op ongeveer 650.000 mensen. Dat klinkt haalbaar. We laten ons te snel uit het veld slaan door ons te spiegelen aan mensen die iets al goed kunnen. Dat gebeurde mij met de Rubiks kubus, waarvan ik dacht dat je er een speciale aanleg voor moest hebben. Ik durf te stellen dat ik met een beetje oefening al heel snel bij de 5% hoor die een Rubiks kubus kan oplossen.

DiSSS methode

Tim Ferris ontwikkelde een methode om snel nieuwe vaardigheden te leren: DiSSS.

  • Deconstruction: het opbreken van een op het eerste gezicht complexe vaardigheid in simpele blokken.
  • Selection: het selecteren van 20% van deze simpele blokken, die leiden tot 80% van het resultaat; daar ga je je op focussen.
  • Sequencing: het bepalen van de beste volgorde om je die blokken eigen te maken.
  • Stakes: zeker stellen je daadwerkelijk in 6 tot 12 maanden de nieuwe vaardigheid leert, door een systeem van verantwoording te bedenken.

Je kunt dus nagenoeg alles tot een redelijk acceptabel niveau leren. Nu is het alleen nog een kwestie van keuzes maken. Wat is belangrijk of interessant genoeg om een halfjaar mee bezig te zijn? Waar zou je je nog verder in willen verdiepen? Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt om in korte tijd goed te worden in schilderen, Spaans of tennis, het blijft een investering van tijd en aandacht. Dan kan het maar beter de moeite waard zijn.

Site Footer

Sliding Sidebar