‘Je passie volgen’ is een slecht idee

Ik ben het boek ‘Diep Werk’ van de Amerikaan Cal Newport aan het lezen. Ik schreef al eerder over diep werk: supergeconcentreerd werken zonder afleiding. Ik zette nu een uitroepteken in de kantlijn bij de uitspraak dat ‘je passie te volgen’ voortkomt uit het (foutieve) idee dat je alleen gelukkig wordt van werk dat je op het lijf geschreven is. Newports stelling is, dat je niet zozeer een unieke baan nodig hebt, maar dat je je werk op een unieke manier moet benaderen.

Het advies om vooral je passie te volgen is gebaseerd op twee foutieve aannames:

  • De aanname dat iedereen beschikt over een bestaande diepgewortelde passie die je kunt volgen.
  • De aanname dat als die passie overeenstemt met je werk, je een lange en gelukkige carrière zal hebben.

Ik was benieuwd of er op Youtube nog filmpjes over dit onderwerp te vinden waren en dat bleek het geval. In een speech voor 99U met de titel ‘Follow your passion is bad advice’ vertelt Newport waarom ‘je passie volgen’ geen goed idee is. Het is niet belangrijk om te beginnen vanuit een passie, het gaat er vooral om wat je doet als je eenmaal op weg bent. Newport betoogt dat interesse en passie meegroeien met de verbetering van je vaardigheden. Geen kind ontwikkelt zich vanuit een al bestaande innerlijk passie tot topsporter. Alleen door steeds beter te worden groeit de passie voor de sport.

Wanneer je systematisch vaardigheden blijft opbouwen, word je steeds beter in je werk en krijg je er gaandeweg ook steeds meer passie voor. Maar beter worden lukt alleen als je structureel tijd besteedt aan diep werk. Je zal daarom diep werk vast onderdeel moeten maken van je werkweek. Hoe leer je diep werken?

  • Door je tijd van tevoren al in blokken te verdelen en je daar zoveel mogelijke aan te houden, in plaats van te reageren op wat zich aandient.
  • Door jezelf te verplichten steeds na afloop van een diepwerksessie een document te maken met bevindingen.
  • Door afleiding te vermijden en jezelf te blijven oefenen in geconcentreerd werken.

Door jezelf te leren minder reactief te zijn in je werk en de hoeveelheid oppervlakkig werk te verminderen, zou je zomaar de passie voor je huidige baan kunnen herontdekken.

Site Footer

Sliding Sidebar