Hoe boeken levens veranderen: de ‘pavement bookworm’

Philani Dladla is een 24-jarige Zuidafrikaan uit Johannesburg. Nadat hij naar Johannesburg vertrekt om werk te vinden raakt hij aan de drugs. Hij raakt alles kwijt en is gedwongen op straat te leven. In plaats van alleen te bedelen om geld, zoals veel van de andere daklozen, besluit hij iets terug te geven. Als kind kreeg hij de boekenverzameling van zijn moeders werkgever. Deze heeft hij al die tijd weten te bewaren, maar nu besluit hij deze te gebruiken. Voor elke donatie geeft hij voorbijgangers een boek of een boekrecensie.

En zo begint zijn kleine boekhandel op de stoep in Johannesburg. Philani verkoopt alleen boeken die hij zelf heeft gelezen en laat de prijs afhangen van zijn waardering. Door motivatie en het verslinden van vele zelfhulpboeken lukt het hem om van de drugs af te komen. Het geld dat hij verdient met zijn boekenhandeltje gaat nu niet langer naar drugs, maar gebruikt hij om eten uit te delen onder de andere daklozen.

Als kind was Philani gek op boeken en hij is overtuigd van de kracht van kennis. Boeken zijn een wapen tegen armoede en daarom begint hij een leesclub voor achtergestelde kinderen. In het park waar ze vaak rondhangen tot hun ouders klaar zijn met werken, kunnen ze boeken komen lenen. De voorwaarde is dat ze het boek weer terugbrengen en Philani vertellen wat ze ervan geleerd hebben.

Philani Dladla schreef zij inspirerende verhaal op in het boek ‘The pavement bookworm’

Site Footer

Sliding Sidebar