Goede stress

Over het algemeen denken we dat stress slecht is en voorkomen moet worden. Om informatie goed te kunnen verwerken of om een prestatie te leveren, hebben we echter een zekere mate van stress nodig. Teveel stress is niet goed, te weinig ook niet. Het is de manier waarop we stress bekijken, die grote invloed heeft op onze gezondheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het niet zozeer de stress zelf is die tot problemen leidt, maar de stress om de stress. Iedereen heeft last van stress, maar wie stress kan zien als iets dat helpt, ervaart minder angst. Mensen die zich zorgen maken omdat ze zich zoveel zorgen maken, hebben juist meer last van angst. Schrijver Mark Manson noemt dit de ‘feedback loop from hell’.

Psychologe Kelly McGonigal hield een TED talk over hoe we een gezondere kijk op stress krijgen: door er niet bang voor te zijn. Nou denk ik dat chronische stress bijzonder schadelijk is en dat we dat niet zomaar oplossen door anders naar stress te kijken. Maar er is zeker zoiets als gezonde stress, die ons kan helpen ons doel te bereiken. Ik had de afgelopen week ook last van de feedback loop from hell. Ik had veel aan mijn hoofd, ik maakte me zorgen dat ik dingen zou vergeten, had overal takenlijstjes liggen en vond het stom dat ik er niet mee om kon gaan. Dat vandaag de zomervakantie is aangebroken en bijna alle dingen op de lijst afgevinkt zijn, maakt veel goed. Na de vakantie ga ik maar eens proberen van stress mijn vriend maken.

Site Footer

Sliding Sidebar