Ongemerkt gewoontes doorbreken

Opeens viel het kwartje. Al jaren antwoord ik op de opmerking ‘gaan jullie nou alwéér op vakantie?!’ dat we op vakantie nou eenmaal de beste versie van onszelf zijn. Vakantie nemen is goed, maar wat is voor mij het voordeel van weggaan ten opzichte van thuisblijven? Gewoontes. Charles Duhigg schreef in zijn boek ‘Macht der Gewoonte’ over de habit loop of gewoontelus. Een aanwijzing of cue leidt tot een routinehandeling die een beloning oplevert. Hoe vaker zo’n patroon gevolgd wordt, hoe sneller de onderliggende behoefte de gewoontelus laat draaien en hoe lastiger dit patroon te doorbreken is. Neem de gewoonte om na een lange werkdag tijdens het koken een glaasje wijn te drinken. Het snijden van de groente is de cue om het glas te vullen, de beloning is dat koken niet het zoveelste corvee is, maar een ontspannen moment na een drukke dag.

Omgevingsafhankelijke cues

Wat heeft dat met vakantie te maken? Wanneer we in een andere omgeving zijn, missen we veel cues die normaalgesproken de gewoontelus laten draaien. De onderliggende behoefte is er nog, maar de trigger is anders. Neem televisiekijken. Thuis gaat de TV aan voor het journaal, waarna je nog wat langer ontspannen voor de buis blijft hangen. Op vakantie denk je er waarschijnlijk niet eens aan om het journaal te kijken.

Ik schreef eerder dat mijn beste versie geen haast heeft, zich niet druk maakt over rust en regelmaat, wat meer leeft volgens het principe ‘morgen is vroeg genoeg’ en energie heeft om dingen te ondernemen. Waarom lukt dat op vakantie wel en thuis niet? Ik heb de behoefte om alles onder controle te houden. Mijn routinehandeling (en valkuil) is multitasking: zoveel mogelijk dingen tegelijk doen, vooruit denken en alles onthouden. Ik heb zelf niet eens in de gaten dat ik gehaast ben, totdat mijn schouders opeens vastzitten. Thuis word ik continu herinnerd aan dingen die moeten, cues zijn overal. Op vakantie zie ik niet de kapotte lamp, de uitnodiging voor het feestje, of de bonnetjes die nog gedeclareerd moeten worden. In die zin is op vakantie gaan een vlucht van alle zelfopgelegde verplichtingen. Ik denk alleen dat het opsporen en opruimen van alle gewoontelussen veel meer gaat opleveren. Misschien wel een permanente vakantie voor de geest.

 

Site Footer

Sliding Sidebar