Levenskalender: het leven in weken

Tim Urban van het blog waitbutwhy ontwierp een ‘levenskalender’ met op de horizontale as de weken van het jaar en op de verticale as de jaren van een mensenleven. Wat je dan krijgt is een overzicht van lege blokjes, alle weken van je leven, die je zelf kan invullen. Dat kan confronterend en spannend zijn, maar doet een aantal dingen:

  • Het visualiseert waar je nu staat in het leven. Je ziet welke blokjes achter je liggen en hoeveel waardevolle lege blokjes je nog mag invullen. Hierdoor realiseer je je dat het leven niet zo vastligt als je dacht.
  • Je brengt voor jezelf in beeld waar je je mee bezig houdt. Doe je dingen waar je plezier in hebt, doe je iets voor anderen of ben je bezig met je toekomst? Of glijden de weken onbewust voorbij?
  • Het maakt je bewust van je verantwoordelijkheid. Het zijn jouw lege blokjes die jij mag invullen. Iedereen, de personen tegen wie je opkijkt, elke belangrijke persoon uit de geschiedenis, heeft zijn eigen overzicht met lege blokjes.
  • Het relativeert: elke week is een nieuw blokje. Was deze week niet geweldig, dan heb je volgende week de kans om het weer goed te maken.

Voorbeeld van de levenskalender van de gemiddelde Amerikaan.

levenskalender

Site Footer

Sliding Sidebar