5 boeken die je moet lezen

De afgelopen maanden heb ik redelijk wat boeken uit het genre zelfhulp / populaire psychologie / persoonlijke effectiviteit gelezen. De volgende boeken, van filosofisch naar praktisch, kan ik  in ieder geval aanraden:

Standpunten – wat we van grote filosofen kunnen lerenstandpunten
Psycholoog Svend Brinkmann biedt in zijn boek ‘Standpunten’ tien inzichten over zinvol leven. Tien standpunten om bij stil te staan in een wereld waar nuttigheidsdenken en zelfrealisatie centraal staan. Hij behandelt deze standpunten aan de hand van de ideeën van klassieke filosofen als Aristoteles, Kant en Nietzsche, en maakt ze zo relevant voor de huidige tijd.

 

The subtle art of not giving a f*ckThe subtle art of not giving a f*ck
Dit zelfhulpboek, geschreven door ‘superstar blogger’ Mark Manson, is een min of meer persoonlijk verslag van de inzichten die hij heeft opgedaan in zijn nog relatief jonge leven (hij is 33). Ondanks zijn jonge leeftijd en de grote hoeveelheid f*cks, vertaalt hij op luchtige wijze waardevolle inzichten uit de filosofie en psychologie naar het dagelijks leven.

 

emotionele flexibiliteitEmotionele flexibiliteit
Wat maakt dat sommige mensen zich bij tegenslag niet uit het veld laten slaan, terwijl anderen volledig de weg kwijtraken? Psychologieprofessor Susan David heeft het antwoord: emotional agility, of emotionele flexibiliteit. Dit boek is de serieuze tegenhanger van ‘The subtle art of not giving a f*ck’ en voorziet dat boek daarmee van een stuk achtergrond.

 

diep werkDiep werk – werken met aandacht in een wereld vol afleiding
Dit boek van Cal Newport geeft een andere kijk op de manier waarop we ons werk inrichten. De competentie om diep te werken wordt steeds zeldzamer, terwijl het voor onze economie steeds belangrijker is. Wie het lukt om deze vaardigheid te ontwikkelen en tot de kern van zijn werk te maken, zal meer plezier hebben in zijn werk en succesvoller zijn.

 

peak performancePeak Performance
Brad Stulberg en Steve Magness vertalen de cognitieve en neurochemische factoren die van invloed zijn op sportprestaties naar prestaties buiten het sportveld. Dat levert inzichten op over de balans tussen stress en rust, ‘priming’ van lichaam en geest en doelgerichtheid. Het laat zien hoe je tot fysieke of mentale topprestaties kunt komen zonder risico op burnout.

Site Footer

Sliding Sidebar