Luvo Manyonga

De Zuidafrikaanse verspringer Luvo Manyonga werd afgelopen weekend wereldkampioen verspringen op het WK atletiek in Londen. Misschien weinig opzienbarend nieuws naast alle Nederlandse sportieve successen dit weekend. Zijn verhaal is dat echter wel.

Verslaafd aan Chrystal Meth

In 2010 was Luvo Manyonga een veelbelovende junior atleet. In dat jaar wordt hij, op 19-jarige leeftijd, wereldkampioen verspringen tijdens het junioren WK. Het jaar daarna behaalt hij de vijfde plaats op het WK in Zuid-Korea. Hiermee wint hij een aardig geldbedrag, maar al gauw blijkt dit geen zegen maar een vloek. Manyonga raakt verslaafd aan Chrystal Meth waardoor zijn leven in sneltreinvaart richting afgrond dendert. Het wordt nog erger als hij in 2012 tijdens een dopingcontrole positief wordt getest op Chrystal Meth en een schorsing van 18 maanden krijgt  opgelegd. Zijn coach Mario Smith blijft in hem geloven, maar de samenwerking lijdt onder de schorsing en Manyonga’s verslaafdengedrag. Uiteindelijk scheiden hun wegen.

Manyonga is ondervoed en zwaar verslaafd als oud-topsporter John McGrath hem eind 2013 op het spoor komt. McGrath heeft gehoord over zijn sporthistorie en potentieel en besluit dat hij Manyonga wil helpen zich weer omhoog te vechten. Hij brengt hem in contact met zijn voormalig coach Mario Smith en samen maken ze een plan om Manyonga gemotiveerd te krijgen zijn leven weer op de rit te krijgen. Maar dan slaat het noodlot toe. Smith overlijdt bij een  auto-ongeluk en Manyonga krijgt een zware terugval. Met hard werk lukt het om er weer bovenop te komen en dat levert hem in 2015 een beurs op aan de Universiteit van Pretoria.

De weg omhoog

Weg van de ellende van zijn geboortestad en met een team van professionele coaches om zich heen, weet hij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Daar wint hij, slechts 3 jaar nadat John McGrath hem onder zijn hoede nam, een zilveren medaille. En eergisteren werd hij dan eindelijk wereldkampioen.

Manyonga heeft de pech gehad dat hij in de ban raakte van Chrystal Meth en het geluk dat er één iemand was die in hem geloofde. McGrath zegt op zijn website “The story of Luvo shows us that throughout life, we all have the potential to unravel and disintegrate or go onto greatness and glory. It depends on what we decide.” Manyonga koos voor het laatste.

Site Footer

Sliding Sidebar