Meesterschap ontwikkelen

Wie in de middeleeuwen een ambacht wilde leren trad in dienst bij een gilde en leerde zo, in een veilige omgeving, alle kneepjes van het vak. Op deze manier kreeg Michelango zijn opleiding in het atelier van Domenico Ghirlandaio. Onder het beschermend oog van de meester schilderde hij zijn eerste fresco’s in de Santa Maria Novella. Met zijn vakmanschap als basis kon Michelangelo zijn ongekende creativiteit vormgeven.

Wie in deze tijd meesterschap wil ontwikkelen moet zelf zijn weg zien te vinden. Tim Ferriss licht op zijn blog zes aspecten van meesterschap toe, gebaseerd op het boek ‘Mastery’ van Robert Greene.

1. Kies voor ontwikkeling in plaats van geld
– Zoek een werkplek met geschikte mentoren;
– Wen niet teveel aan geld en status.

Als je vooral geïnteresseerd bent in geld verdienen, zal je eerder kiezen voor de werkplek met het beste salaris. Dat schept verplichtingen: je wil indruk maken en bewijzen dat je je salaris waard bent. Voor fouten maken en leren is weinig ruimte. Wanneer je kiest voor leren, dan ga je op zoek naar een werkplek waar je de grootste kans hebt jezelf te verbeteren. Een plek waar je mentoren vindt die jouw ontwikkeling het belangrijkst vinden. Bedenk dat geld voortkomt uit ontwikkeling en niet andersom.

2. Verruim je horizon
Verdiep je in meer dan noodzakelijk is voor je werk;
– Omring je met verschillende soorten mensen;
– Blijf zoeken naar uitdagingen.

Wie leerling wil zijn, moet op zoek gaan naar meesters. Niet elke mentor zal zijn tijd investeren in een beginner. Probeer steeds nieuwe manieren te vinden om je kennis en ervaring uit te breiden. Blijf niet hangen in dezelfde kring, maar zoek nieuwe mensen en situaties om van te leren. Onderweg ontmoet je al lerend mentoren die je in elke fase van je ontwikkeling kunnen begeleiden.

3. Cultiveer een gevoel van ‘minderwaardigheid’
Wie te overtuigd is van zichzelf staat niet open voor het onbekende;
– Behoefte aan leren komt voort uit een gevoel van minderwaardigheid.

Als je vastomlijnde ideeën hebt hoe de dingen werken, is het moeilijk om open te staan voor andere mogelijkheden. Om nieuwe dingen te leren zal je moeten accepteren dat sommige mensen meer weten dan jij. Je moet nieuwsgierig zijn als een kind, zonder aannames of vooringenomenheid en je bewust worden dat je onbekwaam bent.

4. Zoek weerstand en pijn juist op
Blijven herhalen wat je al kan is de makkelijke weg;
– Wees kritisch, word beter waar je nog niet goed in bent;
– Wees niet te lief voor jezelf.

Iedereen heeft de neiging zich terug te trekken wanneer het moeilijk wordt: we oefenen de dingen die ons goed afgaan nog wat vaker en vermijden wat we lastig vinden. Als je voortgang wil boeken moet je juist de andere kant op, naar dat wat moeilijk is en pijn doet. Wanneer je het jezelf niet te makkelijk maakt, heb je daar later profijt van. Je ontwikkelt een hogere standaard voor jezelf en je werk zal uiteindelijk sneller en moeitelozer gaan.

5. Mentor jezelf door mislukkingen
Er zijn twee vormen van mislukking: door nooit te proberen en door te proberen en te falen;
– Leer van fouten en krijg inzicht in tekortkomingen.

Als je iets niet probeert uit angst voor fouten, of omdat je denkt dat je er nog niet klaar voor bent, zal je niks leren. De beste manier om vooruit te komen, beter te worden in je werk en dingen over jezelf te ontdekken, is een paar keer goed onderuit gaan. Leer jezelf om mislukking te omarmen.

6. Boek voortgang door experimenteren en elimineren
Wie een te rigide pad volgt loopt rond zijn veertigste tegen een muur;
– Verruim je mogelijkheden door dingen uit te proberen en te elimineren.

Volg meerdere paden en kijk waar je uitkomt; de tijd dat mensen één vast carrièrepad volgden ligt achter ons. Door te experimenteren kom je er vanzelf achter wat werkt en wat niet. Zo kom je al lerend in de buurt van je doel en bepaal je zelf de route naar meesterschap. Als je in de toekomst alle ervaringen kunt combineren tot iets unieks, ben je echt onderscheidend (kijk ook de speech van Steve Jobs).

Samenvattend: de weg naar meesterschap moet je zelf vinden, door leren centraal te zetten. Verruim je horizon, sta open voor mogelijkheden, maak het jezelf niet te makkelijk, omarm mislukkingen en blijf experimenteren. Juist nu de verwachting is dat aard en omvang van werk totaal gaan veranderen. Je onderscheidt je door een open, lerende houding aan te nemen en steeds te streven naar meesterschap.

 

Site Footer

Sliding Sidebar