Boek: Destination Unstoppable – Maureen Monte

Onlangs ontving ik een flyer voor een seminar om teams nóg beter maken. Dan bekruipt mij altijd een wat onbehaaglijk gevoel. Managers worden steevast aangesproken als aanvoerders die veranderen, bouwen, kneden, verbeteren en optimaliseren. Ik ben van mening dat de manager alleen de randvoorwaarden moet creëren waarbinnen het team optimaal kan functioneren. Het boek ‘Destination Unstoppable  – The journey of no teammate left behind’ van Maureen Monte geeft een manier waarop dat zou kunnen.

Waar gaat het over?

destination unstoppableMaureen Monte is werkzaam als consultant bij een grote softwarefirma als ze gevraagd wordt het ijshockeyteam van Cranbrook Highschool te helpen. Als gecertificeerd StrengthsFinder coach brengt zij haar op sterke punten gebaseerde succesprogramma in om het team van Coach Weidenbach beter te laten functioneren. Het boek bestaat uit 4 delen, geschreven vanuit het perspectief van de schrijfster, de Coach, een aantal spelers en de rest van de wereld.

  • In deel 1 beschrijft Monte hoe haar interventie in het team eruitzag. Monte’s uitgangspunt is dat het team beter zal presteren als iedereen vanuit zijn sterke punten werkt naar een gemeenschappelijk doel. Dat betekent dat verandering plaatsvindt vanuit een positie van overvloed: het op de juiste manier inzetten van ieders talent in plaats van het repareren van ieders zwakte. De spelers en coaches doen allemaal een StrengthsFinder test. Ze geeft inzicht in de overheersende en de unieke sterktes binnen het team en welke uitdagingen deze met zich meebrengen. In een workshop laat ze de spelers en coaches elkaars sterktes bespreken. Bovendien vraagt ze het team een definitie te geven van wat succes voor hen is.
  • In het tweede deel beschrijft Monte de evaluatie met Coach Weidenbach. De coach vergelijkt zijn rol met die van een dirigent: het is zijn verantwoordelijkheid dat het orkest muziek maakt en geen lawaai. Coach Weidenbach zorgt ervoor dat de spelers hun sterktes ook echt gebruiken, door elke speler naast zijn formele rol/positie ook een informele rol te geven.
  • In het derde deel komen de ervaringen van een aantal spelers voorbij. Zij blijken er als speler en als persoon, ondanks hun jonge leeftijd, veel aan te hebben gehad. Met name voor de teamcaptains heeft de interventie impact. Als aanvoerders hebben zij een te grote informele rol die veel druk veroorzaakt. Na de interventie is deze last over het hele team verdeeld.
  • In het laatste deel, inclusief de bijlages, laat Monte zien hoe het concept ‘no teammate left behind’ op andere teams toegepast kan worden. Bottom-line: een goed ontwikkeld ‘formeel systeem’ (processen, systemen, etc.) in combinatie met een goed onderhouden menselijk systeem, waar elk teamlid zijn sterke punten kan gebruiken, gericht op een gemeenschappelijk doel is ‘unstoppable’.

Lees hier meer over de Clifton StrengthsFinder.

Mijn oordeel

Destination unstoppableDestination Unstoppable leest makkelijk weg, hoewel ik af en toe wat moeite heb met Monte’s stijl. Tieners in een highschool ijshockeyteam laten zich natuurlijk nauwelijks vergelijken met professionals in het bedrijfsleven, maar het verhaal laat duidelijk zien wat het effect is als mensen ‘in hun kracht gezet worden’. De leidinggevende die daarin slaagt krijgt een high performing team met betrokken medewerkers. Veel managers richten zich echter alleen op de formele rol en zien de kracht van het menselijk systeem over het hoofd.

Wat ik prettig vind is dat Monte niet op de stoel van de coach (of leidinggevende) gaat zitten. Ze heeft geen oordeel over hoe het formele systeem geoptimaliseerd moet worden, maar richt zich alleen op het menselijk kapitaal. Hier en daar klinkt frustratie door over haar eerdere werkgevers, dat had wat mij betreft achterwege mogen blijven. Er zijn nou eenmaal bijzonder weinig organisaties die inzicht hebben in of ruimte bieden aan ieders specifieke talenten.

Al met al is de onderliggende boodschap van Destination Unstoppable positief: verandering op basis van ieders sterke punten is werken vanuit een positie van overvloed. In plaats van repareren wat stuk lijkt, wordt naar buiten gebracht wat er al in zit.

En dus…

Dit boek illustreert hoe de sterke punten van een team ontdekt en ingezet kunnen worden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in teamontwikkeling is dit boek een aanrader. Ik zou echter eerst 20 euro (en 20 minuten) investeren om zelf de StrengthsFinder test te doen. Je zal verbaasd zijn over de uitslag!

Site Footer

Sliding Sidebar