Simon Sinek over millenials

Ik was altijd fan van Simon Sinek, maar wat een zelfingenomen zak hooi (my words) is het geworden. Met zijn ideeën over millenials wekt hij de schijn dat hij diepgaand onderzoek heeft gedaan. Het enige wat hij echter doet is de conclusies uit bestaande onderzoeken relateren aan ‘millenial problemen’. Hij combineert en concludeert; een fijn staaltje projectie onder een laagje zogenaamde wetenschappelijkheid.

Stigmatiserend

Hoewel hij “not my words” zegt wanneer hij millenials moeilijk te managen, narcistisch, lui en bevoorrecht noemt, werkt zijn verhaal ontzettend stigmatiserend. Hij bevestigt de vooroordelen die over millenials bestaan (gezien het grote aantal ‘likes’ op social media zijn velen het met hem eens). Sinek doet er zelfs nog een schepje bovenop door te zeggen “they can’t help it, they’ve been dealt a bad hand”. Want hoe komt het dat dit zo’n moeilijke generatie is? Sinek zoekt het in slecht ouderschap, alomtegenwoordige technologie en onbeperkte keuze, die ervoor gezorgd hebben dat millenials weinig zelfvertrouwen hebben, niet kunnen omgaan met tegenslag en ongeduldig zijn. Zo ontstaat vanzelf een self fulfilling prophecy: de millenials gaan zich ernaar gedragen, ze kunnen er immers niks aan doen, en wij vervangen het individu door een stereotype.

Onderzoeken

Je trapt er nog bijna in ook, want iedereen heeft millenials in zijn omgeving die aan het stereotype voldoen. Dat is ook waarom mijn bloed gaat koken van de manier waarop Simon Sinek zijn ideeën verkondigt: opinie wordt verward met waarheid. Precies daarom was ik vandaag in Groningen: ik wil minder concluderen en meer onderzoeken. Op weg naar het universiteitscomplex om te praten over een parttime PhD traject stond ik bij de bushalte te midden van deze bijna verloren generatie. Was ik werkelijk zo anders toen ik hier kwam studeren? Met elke generatie is wel wat. Veel mensen van mijn generatie gingen niet voor grote dromen maar verstandige keuzes. We deden wat iedereen deed: studeren, werken, huis kopen, kinderen. Maar mijn generatie loopt uiteindelijk ook tegen problemen aan, alleen later. Wij krijgen twijfels als we rond de 40 zijn. Zijn de verschillen echt zo groot? Dat zou ik nou een onderzoek waard vinden.

Sinek wil het opnemen voor millenials, maar doet het tegenovergestelde. Hij bevestigt bestaande vooroordelen en vergroot de verschillen tussen generaties nog verder uit. Jammer voor millenials en jammer voor de rest.

Site Footer

Sliding Sidebar