Oefenen

Hoewel ik regelmatig tegen de kinderen zeg dat ze moeten oe-fe-nen, houd ik me daar zelf niet echt aan. Goede voornemens te over, maar zo lang er geen noodzaak is denk ik er vaak niet eens aan. Emma zegt op de dag dat ze pianoles heeft vaak verwijtend “maar waarom heb je dan niet gezégd dat we moesten oefenen?!” Waarop ik antwoord dat ze daar zelf aan moet denken, het huiswerk ligt op de piano en op school, Dalton notabene, leert ze al heel jong zelfstandig plannen. Daarna dreig ik nog een keer met minder schermtijd.

Urgentie

Maar mijn muziek ligt ook een hele week op precies dezelfde zichtbare plek in de kamer. Ik bekijk de muziek in de trein op weg naar de koorrepetitie in Amsterdam. Dat is minstens zo last-minute als de kinderen voor de pianoles. Als tijdens de koorrepetitie gevraagd wordt wie gestudeerd heeft, tel ik de tijd dat ik aan de muziek gedacht heb of ernaar geluisterd voor het gemak ook maar mee. Dit geldt niet alleen voor zingen. Ook bij sport of sinds kort tekenen wordt oefenen pas top of mind als er urgentie is. Dat is het geval als niet oefenen meer gedoe oplevert, of als wel oefenen grote voelbare voordelen oplevert. Met zingen vind ik het bijvoorbeeld erg vervelend als ik de muziek helemaal niet beheers; in zo’n geval studeer ik. Met een marathon in het vooruitzicht heeft het netjes volgen van het trainingsschema, of het nou regent of niet, grote voordelen. Dus maak ik tijd om te lopen.

Effectiever oefenen

Het voordeel van oefenen is dat daarmee de laag myeline in de hersenen dikker wordt, waardoor de activiteiten steeds makkelijker (en dus leuker) worden. Het loont om te oefenen, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit: consistent, gefocust en gericht op de zwakke punten op de grens van je mogelijkheden. Hoe werkt dat in de praktijk:

  • Minimaliseer afleiding en focus op de oefening;
  • Begin langzaam en voer tijdens het herhalen de snelheid steeds verder op;
  • Oefen kort met pauzes ertussen in plaats van lang achter elkaar;
  • Visualiseer de oefening.

Liever kort oefenen dus, in het echt en in je hoofd, gericht op wat je nog niet zo goed kan. Dat ik alleen aan de muziek heb gedácht of in de trein de moeilijke stukjes heb doorgenomen is dus zo slecht nog niet. Net als dat er niks mis mee is dat de kinderen soms vlak voor de les nog snel de moeilijke stukjes herhalen. Gelukkig maar, het wordt er een stuk gezelliger van.

Site Footer

Sliding Sidebar