Zondag marathondag!

De trainingen zitten erop, het werk is gedaan. Nu is het tijd voor koolhydraten stapelen en bietensap drinken. Ik heb er zowaar zin in; ‘lekker’ 42,2 kilometer draven door Amsterdam. Bovendien wil ik dit project graag afronden en weer ruimte maken voor andere zaken.

De komende dagen zullen nog wel in het teken staan van de mentale strijd, maar nu alvast een terugblik op mijn marathon blogs.

hardlopenGedachten bij het hardlopen
Journalist Joost Galema schrijft: “Hardlopen is in zekere zin het schoonmaken van lichaam en geest. Wat overbodig is, lost gestaag op in het verstrijken van de kilometers.” Ik ben erg benieuwd naar mijn denkproces tijdens een marathon en heb me daarom bij wijze van (pijnlijk en moeizaam) experiment ingeschreven voor de marathon van Amsterdam.

 

HardlopenOp weg naar de marathon
In 100 dagen klaar voor de marathon, met vakanties en andere sportactiviteiten ertussen. Het volgen van een schema vormde een uitdaging. Mijn grootste uitdaging was echter langzamer lopen en rustiger. Remmen in plaats van gas geven. Te veel doen is namelijk contraproductief, ook al voelt dat niet zo.

 

HardlopenProject marathon: nog 60 dagen
De twijfel slaat toe over mijn trainingsschema: kun je werkelijk met duurlopen van 14 kilometer een hele marathon uitlopen? Voor iemand die graag controle houdt is het lastig erop te vertrouwen dat het na die 14 kilometer ook wel goed komt. Ik ben bang dat ik ergens rond de 30 kilometer de man met de hamer tegenkom.

 

Marathon van Amsterdam Project marathon nog 4 weken
Naast kilometers maken moet ik nog een paar dingen doen. Een sportkeuring, oefenen met gelletjes en drinken onderweg, nadenken over voeding voor de wedstrijd en kleding uitzoeken die 42,2 kilometer lang niet irriteert. Maar het belangrijkste: zorgen dat mijn hoofd ernaar staat. Hoe zorg ik dat ik op 15 oktober met de juiste mindset aan de start sta?

 

Marathon van AmsterdamNog 2 weken tot de marathon
Het komt nu wel heel dichtbij, de Marathon van Amsterdam. De mail met alle informatie, het parcours en mijn nummer is binnen. Dan wordt het serieus! Wat een half jaar geleden een goed idee leek, begint een steeds hogere berg te worden. Wat wilde ik aan wie bewijzen toen ik me inschreef? Gelukkig levert deze periode ook weer wat inzichten op.

 

MarathonDe marathon: laatste loodjes
Het belooft een mentale uitdaging te worden, zoveel is duidelijk. Als ik alle filmpjes op YouTube zou moeten samenvatten, dan komt het erop neer dat marathons slecht zijn voor het lichaam, maar heel goed voor de mentale veerkracht. Zoals de Japanse schrijver en hardloper Haruki Murakami zei: pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.

 

Supporter
Ik heb een kleine 40 kilometer als supporter mee kunnen fietsen tijdens de marathon van Eindhoven. Dat was goed voor de mentale voorbereiding. Een raceplan is belangrijk, maar ook afleiding als het moeilijk wordt. Spelletjes bedenken, een mantra herhalen, blijven lachen of de hele Matthäus Passion in mijn hoofd afdraaien. Het zal uiteindelijk toch een beetje een lijdensweg worden.

Site Footer

Sliding Sidebar