Kerstborrels overleven

De tijd van kerst- en nieuwjaarsborrels komt er weer aan. Gezellig maar ook vermoeiend voor iedereen die wat introverter is aangelegd. Hoewel ik zelf ook introvert ben (wat overigens niet hetzelfde is als verlegen), vind ik het jammer wanneer mensen in hun introversie een argument vinden om nooit buiten hun comfortzone te komen. Lawaaiige borrels waar je niet veel meer kan doen dan links en rechts wat oppervlakkige gesprekjes voeren vragen veel energie van introverte mensen. Maar dat betekent niet dat je ze maar moet overslaan omdat ‘je nou eenmaal introvert bent’. Het is de uitdaging om manieren te vinden waarop het voor jou werkt, in plaats van manieren te vinden om er onderuit te komen.

Kerstborrel overleven

Via Heleo vond ik in het artikel ‘How to survive an office party as an introvert’ een paar handige tips:

  • Laat je wanneer dat mogelijk is vergezellen door een meer extraverte vriend(in). Neem niet zomaar iemand mee aan wie jíj je kan vastklampen, maar iemand die past bij het gezelschap. Iemand die beschikt over de benodigde sociale vaardigheden, die de taal van de organisatie verstaat en die zichzelf kan vermaken wanneer jij in gesprek bent.
  • Trek je af en toe terug uit het feestgedruis door een drankje te halen, een luchtje te scheppen of naar de wc te gaan.
  • Realiseer je dat het prima is om meer luisteren dan te praten. Veel mensen praten graag over zichzelf, zeker tegen iemand die oprecht geïnteresseerd is en vervolgvragen stelt.
  • Bedenk van tevoren wie je in ieder geval wil spreken. Als je je gezicht hebt laten zien en iedereen gesproken hebt kun je zonder schuldgevoel huiswaarts keren. En heb je het nog leuk, dan blijf je lekker hangen.

Comfortzone

Soms moet je even zin maken. Onderzoek van professor Brian Little laat zien dat mensen uit de comfortzone van hun voorkeursgedrag stappen bij dingen die echt belangrijk voor hen zijn. Little zelf is extreem introvert, maar hij heeft manieren gevonden om daarmee om te gaan. Zo kan hij blijven doen wat het allerbelangrijkst voor hem is: college geven aan studenten.

Ik kan best opzien tegen kerstlunches en nieuwjaarsborrels, maar als ik eenmaal mijn draai heb gevonden dan blijf ik hangen tot het eind. En zo niet, dan spreek wie ik moet spreken en verlaat wanneer ik er genoeg van heb stilletjes het pand, terug naar mijn comfortzone.

Site Footer

Sliding Sidebar