Spreek!

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen sneller overtuigd raken wanneer ze een mening horen dan wanneer ze deze lezen. Wie zijn mening goed voor het voetlicht wil brengen grijpt al snel naar de pen of het toetsenbord. Vertrekkend vanuit ons eigen gelijk denken we dat juist een feitelijk, gestructureerd en afstandelijk betoog mensen zal overtuigen. Het is ook een stuk veiliger om in alle rust je mening te formuleren. Wat je uitspreekt kun je niet terugnemen. Toch zijn het niet alleen de woorden, maar vooral de manier waarop we deze uitspreken die mensen aan onze kant kan krijgen.

Dehumaniseren

Als we sterk met iemand van mening verschillen, dan denken we over het algemeen niet te hoog over die persoon. Trump-aanhangers, PVV-stemmers, of juist de linkse elite, daar moet wel iets mis mee zijn. In het onderzoek wordt gerefereerd aan een quote van de overleden comedian George Carlin: “Is het je ooit opgevallen dat als je in de auto zit, iedereen die langzamer rijdt een idioot is en iedereen die sneller rijdt een maniak?” We dehumaniseren de ander, we stellen hem of haar voor als iemand met een verminderde capaciteit tot denken of voelen. Eigenlijk voelen we ons superieur ten opzichte van al die idioten en maniakken die het niet begrepen hebben.

Dat valt me ook vaak op de opiniepagina’s op en al helemaal op social media: we lijken niet in staat een brug te slaan naar andersdenkenden. We zoeken onze eigen groep op en trekken ons verder terug in de loopgraven van ons eigen gelijk. Maar zo staan we ook niet meer open voor de zinnige dingen die deze personen misschien zeggen hebben.

Uitspreken

Willen we daarom dat er in ieder geval naar ons geluisterd wordt, dat onze mening niet meteen terzijde geschoven wordt, dat we niet gezien worden als idioot of maniak, dan hebben we een ding te doen: uitspreken.

Site Footer

Sliding Sidebar