9 reflectievragen voor 2017

Nu we langzaam richting Kerst en Oud & Nieuw bewegen, is ook de tijd aangebroken voor goede voornemens. De jaarlijkse: meer bewegen, gezonder eten, beter slapen. En de ingrijpende: ander werk, meer tijd voor thuis, goedmaken wat fout zit. Wie alvast vorm wil geven aan het nieuwe jaar heeft eerst nog iets anders te doen: terugkijken op het voorbije jaar.

In zijn artikel “9 essentiële vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen aan het eind van het jaar” quote auteur Zdravko Cvijetic de filosoof Alan Watts: “Tomorrow and plans for tomorrow can have no significance at all unless you are in full contact with the reality of the present, since it is in the present and only in the present that you live. There is no other reality than present reality, so that, even if one were to live for endless ages, to live for the future would be to miss the point everlastingly.”

9 essentiële vragen

Pak daarom pen en papier, zoek een rustige plek waar je niet afgeleid kunt worden en start je reflectie op 2017 met de volgende vragen:

  1. Wat is je algemene indruk van 2017? Als je jouw 2017 in één zin zou moeten vatten, hoe zou die dan luiden?
  2. Welke belangrijke gebeurtenissen deden zich voor in je leven? Wat had de meeste impact?
  3. Welke successen waren er (qua werk, gezondheid, relaties, persoonlijke groei) dit jaar te vieren? Hoe voelde je je?
  4. Met welke obstakels werd je dit jaar geconfronteerd en hoe ben je daarmee omgegaan?
  5. Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd in 2017? In welk opzicht ben je gegroeid?
  6. Welke mensen, van intieme vrienden tot toevallige passanten, hadden dit jaar de grootste impact op je leven?
  7. Hoe was je mentale staat dit jaar? Welke gevoel overheerste?
  8. Wat is het belangrijkste verschil tussen de persoon die je was op 1 januari 2017 en de persoon die je nu bent?
  9. Waar ben je dankbaar voor?

Door het beantwoorden van deze vragen krijg je een beeld van wat jou gevormd heeft dit jaar. Laat het inzicht een paar dagen rijpen, voordat je gaat nadenken over komend jaar. En blijf vooral nog even stilstaan bij de goede dingen, hoe klein ook. Want juist die wil je meenemen naar 2018.

Site Footer

Sliding Sidebar