Meer willen, minder moeten

Mijn eigen advies opvolgend, was ik vandaag bezig met mijn reflectie op 2017. Al meteen bij vraag 1 ontdekte ik iets interessants: het woord doen speelt een belangrijke rol in mijn taalgebruik. Mijn beeld van 2017 blijkt te worden gevormd door de dingen die ik deed in 2017. Dat is op zich geen onbekend thema, een zekere dadendrang is mij niet vreemd. Nergens heb ik het echter over de dingen die ik niet deed, of waar ik mee stopte.

Nou is een andere constatering, dat het woord moeten ook voorkomt in bijna elke zin en gedachte. Als doen en moeten centraal staan, dan ontbreekt het al snel aan tijd en energie. Laat dat nou net het grootste obstakel zijn dat ik in 2017 moest overwinnen: gebrek aan tijd en energie. Tijd om alle dingen te kunnen doen die ik wil doen, energie om de beschikbare tijd goed te benutten.

Thema voor 2018

Nog voor ik klaar was met mijn reflectie, had ik mijn thema voor 2018: ‘meer willen, minder moeten’. Het woord moeten lijkt geen ruimte te laten voor een alternatief, terwijl achter willen een bewuste keuze zit tussen wat ik doe, maar ook wat ik laat. Dit klinkt misschien alsof ik meer ga doen waar ik zin in heb, maar zo zwartwit is het niet. Willen is de intrinsieke motivatie die ik nodig heb om iets te doen, achter willen zit ook een vorm van moeten. Ik wilde bijvoorbeeld de Marathon van Amsterdam lopen en daarvoor wilde ik natuurlijk trainen, maar dat voelde op genoeg momenten als moeten. Opgeven is echter een stuk lastiger wanneer achter dat moeten een nog groter willen zit.

Schrijfster Susan David ziet de simpele verandering van taalgebruik, ‘ik moet’ vervangen door ‘ik wil’ als de sleutel tot motivatie. Daarmee bedoelt ze overigens niet dat je met een positieve instelling alles recht kunt denken wat krom is. Als je achter ‘ik moet’ geen ‘ik wil’ kunt vinden, kan dat een teken zijn dat er iets moet veranderen. Als je elke dag naar je werk moet, maar niet meer kan bedenken waarom je dat wil, dan wordt het misschien tijd voor ander werk.

In 2018 vervang ik daarom ‘ik moet’ door ‘ik wil’. Lukt me dat niet, dan ga ik stoppen met wat het moeten veroorzaakt. Ik ben nu al benieuwd hoe mijn reflectie op 2018 eruit gaat zien.

Site Footer

Sliding Sidebar