10 platitudes om snel mee te stoppen

Gevonden op Headspace.com (van die geweldige meditatie-app die ik nu al 21 dagen gebruik): 10 platitudes waar je in het nieuwe jaar mee moet stoppen. Platitudes zijn de vage sentimenten die zomaar je mond uitvliegen wanneer je het ijs wil breken of iemand een hart onder riem wil steken. Vaak gebruik je ze als je even niet meer weet wat je moet zeggen; zelden heb je nagedacht of je meent wat je zegt en of de ander er iets aan heeft. En we doen het allemaal! Ik denk dat een groot deel van onderstaande lijst tot mijn standaardrepertoire behoort. Daar ben ik me o.a. door dit filmpje van Brené Brown al (een beetje) meer bewust van. Toch wil er nog wel eens een ‘achter de wolken schijnt de zon’-achtige platitude uitfloepen. Ik ben nou eenmaal als optimist geboren.

10 platitudes

 1. Laten we weer eens keer afspreken!
  Natuurlijk roepen we dit als we iemand na lange tijd tegen het lijf lopen. Wil je écht afspreken, maak het dan ook concreet en doe een voorstel.
 2. Laat het me weten als je iets nodig hebt!
  Deze gebruiken we vaak wanneer iemand te maken heeft met grote tegenslag. We begrijpen dat zijn op de kop staat, maar laten het initiatief bij de ander. Echt helpen doe je ook in dit geval met een concreet voorstel: de kinderen ophalen, boodschappen doen of een handje helpen in huis.
 3. Alles gebeurt met een reden
  Wanneer we terugkijken op tegenslag kunnen we er misschien iets positiefs in ontdekken, maar wie er middenin zit heeft helemaal niks aan die wetenschap. Iedereen heeft recht op zijn eigen proces.
 4. Geld maakt niet gelukkig
  Het forceren van dankbaarheid bij financiële tegenslag helpt niet. Vindingrijk omgaan met de situatie wel, bijvoorbeeld door rekening te houden met iemands financiële situatie en low-budget activiteiten te bedenken.
 5. Beter laat dan nooit
  Een flauwe opmerking wanneer iemand iets afrondt wat al veel eerder af had moeten zijn. Zeg liever hoe bijzonder het is dat die persoon het geprobeerd heeft en feliciteer hem met zijn doorzettingsvermogen.
 6. Brutalen hebben de halve wereld
  En niet-brutalen de andere helft; bescheidenheid is geen zwakte.
 7. Er zwemt meer vis in de zee
  Een rationele opmerking waar iemand die probeert te herstellen van een gebroken hart weinig aan heeft. Stel liever iets voor om de eenzaamheid een beetje te verdrijven.
 8. Blijf uit de keuken als je niet tegen de hitte
  Een vrij droge constatering wanneer iemand de druk niet aan lijkt te kunnen. Misschien nog beter om te onderzoeken wat iemand kan doen om met die druk om te gaan.
 9. Ook dit zal voorbij gaan
  Een uitspraak die zo op een tegeltje kan. Veel dingen gaan uiteindelijk voorbij, maar dat vraagt tijd en werkt voor iedereen anders. Neem jezelf niet als uitgangspunt maar toon begrip voor het proces van de ander.
 10. Blijf positief, dan gebeurt het vanzelf
  Jezelf rijk en gelukkig denken is onzin. Kijk liever welke stappen iemand neemt om zijn doel te bereiken en ondersteun hem daarin.

Site Footer

Sliding Sidebar