Problemen oplossen met Lego

Lego, wie is er niet mee opgegroeid? Hoewel er genoeg volwassenen met Lego spelen, zijn de gekleurde steentjes voor de meesten van ons niet meer dan jeugdsentiment. Heel soms wagen we ons misschien aan een bouwwerk, samen met de kinderen op een regenachtige zondag.

Maar Lego kent meer toepassingen dan zondagmiddagtherapie. Er bestaat zoiets als Lego Serious Play, waarbij Lego wordt ingezet om het creatieve denkproces in organisaties te faciliteren. Problemen oplossen met Lego dus. Het spelen maakt dat deelnemers zich aangemoedigd voelen creatief te zijn. Hierdoor stappen ze sneller over hun natuurlijke drempels heen en spreken ze zich makkelijker uit.

Lego Serious Play methode

De Lego Serious Play methode laat deelnemers modellen bouwen die hun eigen denken representeren. Hierdoor krijgen ze de ruimte om over hun ideeën na te denken, zonder dat ze daarin worden beïnvloed door anderen. Ze vormen ideeën en voelen niet de druk zich te conformeren aan een bepaalde consensus. Bij het bespreken van de modellen mogen de andere deelnemers de modellen ook niet interpreteren of er betekenis aan geven. De maker is de expert, ongeacht zijn positie in de organisatiehiërarchie.

Door het spelen met Lego wordt duidelijk hoe verschillend mensen een probleem kunnen zien. Vaak denken we dat we het over hetzelfde hebben, maar blijkt in de uitvoering het tegendeel. De Lego modellen bij elkaar geven een beeld van de diverse ideeën en op welke manier deze samenhangen. Zo ontstaat de mogelijkheid om er één groot model te maken dat alle stappen van een complex proces representeert. De deelnemers proberen vervolgens in onderlinge discussie tot één procesbeschrijving te komen. In het complexe speelveld waar ik op dit moment een opdracht doe, lijkt Lego me een geweldig middel om het eens te worden over het probleem en op een creatieve manier de beste weg naar de oplossing te ontdekken.

Omkieperen

Natuurlijk zijn er andere creatieve manieren om hetzelfde effect te bereiken: tekenen en schilderen bijvoorbeeld. Tekenen helpt absoluut om complexiteit inzichtelijk te maken, maar vaak proberen we onze tekeningen ergens op te laten lijken. Bovendien kunnen de minder getalenteerde tekenaars zich geremd voelen. Abstract schilderen werkt dan beter.

Maar ach, wat is er makkelijker dan een grote bak Lego omkieperen?

Bron: World Economic Forum

Site Footer

Sliding Sidebar