Hoger bewustzijn?

Wanneer mensen het hebben over hoger bewustzijn, dan klinkt dat voor velen zweverig en zelfs dwingend. Iets wat bereikbaar is met veel spirituele oefening. Zien we dit als deel van ons onderbewuste, dan klinkt het al een stuk bereikbaarder.

Het grootste deel van ons leven brengen we door in een lager soort bewustzijn. Onze gedachten spelen zich af rond onszelf en onze dagelijkse bezigheden. Alleen op onbewaakte momenten, als we niks aan ons hoofd hebben, lijken we opeens een diepere laag aan te boren. Een plek waar we dingen in een groter verband kunnen zien, voorbij de grenzen van onze normale gedachten.

Hoe bereiken we die plek, waar goede ideeën en oplossingen voor complexe problemen huizen? Vaak komen we er spontaan terecht als we onder de douche staan, tijdens een lange autorit of wandeling in de natuur. Momenten waarop ons hoofd weinig anders te doen heeft. Het aanboren van het hoger bewustzijn vraagt dus om een stille geest. Maar hoe brengen we ons hoofd tot rust in de lawaaiige wereld waarin we leven? Dat kan door ons er af en toe fysiek uit terug te trekken, maar ook door te leren onze geest tot rust te brengen. Ik doe dat met meditatie; 10 tot 15 minuten per dag. Elke ochtend probeer ik de rust in mezelf te vinden: daar is niks zweverigs aan.

Site Footer

Sliding Sidebar