Volharding

In de Runner’s World stond een interview met de Zweedse ultraloopster en lifecoach Sarah Eriksson. Het interview gaat over endurance of volharding. Eriksson is van mening dat mensen tegenwoordig mentaal en fysiek te weinig kunnen hebben. We hebben volharding nodig om zelfgekozen uitdagingen en de onvermijdelijke tegenslag in het leven het hoofd te kunnen bieden. Volgens Eriksson is hardlopen dé manier om volharding te kweken. Dat kan ik alleen maar beamen.

Het was echter één zin in het interview die me in het bijzonder bij bleef: “hoe je je dagelijks leven leeft, is hoe je leven is”. Het was een advies dat Eriksson van haar tante kreeg toen ze ontevreden was over haar dagelijks leven. Hoe waar is dat? Als je grote dromen hebt of misschien zelfs heldere doelen, maar niks je in het dagelijks leven dichter bij je doel brengt, dan blijft het bij dromen. De oplossing ligt in wat je elke dag doet.

Een van de ‘secrets of adulthood’ van schrijfster Gretchen Rubin is dat wat je elke dag doet belangrijker is dan wat je af en toe doet. Het doorbreken van dagelijkse gewoontes heeft het grootste effect op je leven. Als je niet tevreden bent over bepaalde aspecten van je leven, is de eerste stap te kijken wat de situatie in stand houdt en de volgende stap hoe dit doorbroken kan worden. In plaats van passief toe te kijken welke kant je leven opgaat, neem je er actief de leiding over. Zo geef je niet alleen een kleine wending aan je leven, maar kweek je ook volharding om de echte uitdagingen beter aan te kunnen.

Zoals Einstein zei: “als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg”.

Site Footer

Sliding Sidebar