Schoonheid

GoudaIk was vandaag in Museum Gouda. Er hingen grote foto’s van het Gouda van nu, gemaakt door fotograaf Hans Wilschut, geïnspireerd op het Gouda van de 16e eeuw. Foto’s van bekende plekken in de stad, maar op de een of andere manier overweldigend door het gekozen perspectief. Zo goed gemaakt en zo mooi, dat ik er bijna duizelig van werd.

Maar wat is mooi? Is wat we mooi of lelijk vinden een kwestie van smaak? Het gevolg van onze opvoeding, de plek waar we zijn opgegroeid en de mensen met wie we omgaan? Of bestaat er een universeel begrip van schoonheid dat sinds de oertijd met ons mee geëvolueerd is?

Volgens filosofieprofessor Denis Dutton zit het in de menselijke aard dat we zoeken naar schoonheid. Om te begrijpen waarom we mooi vinden wat we mooi vinden, moeten we met Darwin terug naar de tijd van de Homo Erectus, 1,4 miljoen jaar geleden.

Boeiende TED-talk, die tot leven komt door de geweldige animatie van Andrew Park.

Site Footer

Sliding Sidebar