Positief zijn

Hard werken levert resultaat op en hoe meer resultaat, hoe gelukkiger. Maar als geluk afhankelijk is van resultaat, dan moeten we de lat steeds hoger leggen om gelukkig te zijn. De positieve psychologie zegt het omgekeerde: een positieve grondhouding zorgt dat ons brein beter presteert. We worden er intelligenter, creatiever en energieker van en realiseren daardoor betere resultaten.

Maar hoe kunnen we positiever worden in een wereld waar de focus maar al te vaak ligt op het negatieve?  Shawn Anchor zegt dat we oog moeten hebben voor het positieve: dagelijks noteren waar we dankbaar voor zijn, een dagboek bijhouden, mediteren, sporten en iets goeds doen voor een ander. Zelf heb ik niet zoveel met de tirannie van het positief denken, zoals Susan David het noemt. Het klinkt alsof we onszelf gelukkig en succesvol kunnen denken. Toch geloof ik dat we in een wereld waarin we vooral horen wat er niet goed is, best vaker bewust kunnen stilstaan bij wat wel goed is.

Deze TED-talk gaat in zo’n razend tempo, dat ik hem niet zou kijken voor het slapen gaan. Shawn Anchor stopt tekst voor 20 minuten in 12 minuten, dus wees gewaarschuwd. Het verhaal is grappig en zeker de moeite waard, maar wie gek wordt van het geratel kan ook het transcript lezen op de TED-site.

Site Footer

Sliding Sidebar