Vaste plek

Ik ben een gewoontedier. Als het even kan zoek ik een vaste plek. Aan de eettafel, bij vergaderingen, koorrepetities, opleidingen, als ik mijn plek eenmaal gevonden heb ben ik er moeilijk weg te krijgen. En ik ben niet de enige, de meeste mensen kun je uittekenen op hun vaste stek. Zelfs bij organisaties met flexplekken zie je na verloop van tijd de snoeppotten en vakantiefoto’s weer opduiken op de bureaus.

Toch is het goed om deze gewoonte (evenals heel veel andere gewoontes trouwens) eens onder de loep te nemen. Degene die naast je zit heeft namelijk grote invloed op de kwaliteit van je werk. Onderzoek door de universiteit van Harvard heeft aangetoond dat je eigen productiviteit stijgt wanneer je naast een productieve collega zit. Dat werkt ook de andere kant op: een slecht functionerende collega kan, ook al heb je weinig met hem of haar te maken, negatieve invloed op je hebben.

Voor organisaties is er wat te winnen met een goede verdeling van de werkplekken. Jonge talenten verpieteren tussen medewerkers die het wel gezien hebben. In mijn eerste baan als financiële trainee bij een uitgeverij zat ik op de kamer bij de crediteurenadministratie. Het was elke dag of ik in een aflevering van Debiteuren/Crediteuren zat. Niet de beste kennismaking met het bedrijfsleven voor een net-afgestudeerde ambitieuze financial.

Steeds meer bedrijven hebben semi-flexplekken en daarom hoef je niet elke dag in hetzelfde hoekje neer te strijken. Doorbreek je gewoonte en loop niet automatisch naar de beste plek, maar naar de beste collega. Ga ik dat ook proberen.

 

Site Footer

Sliding Sidebar