Verplicht sporten?

Ik las ergens dat op het hoofdkantoor van Björn Borg in Zweden alle medewerkers verplicht moeten sporten. Elke vrijdag doet het hele kantoor een uur aan fitness of yoga. Samen. Wie weigert mee te doen kan vertrekken. Het idee erachter is natuurlijk dat sporten gezond is, dat medewerkers daardoor lekker in hun vel zitten, creatiever zijn en beter functioneren. Door samen te sporten vallen de hiërarchische verschillen weg als directeur en boekhouder naast elkaar op een matje liggen te puffen.

Ik begrijp best dat een sportief merk als Björn Borg wil dat medewerkers er een levensstijl op na houden die past bij het merk. Maar verplicht sporten is wel erg drastisch. In zo’n uurtje vallen de hiërarchische verschillen weg, maar komen er andere verschillen voor in de plaats. Misschien dat er bij Björn Borg alleen maar fitboys en fitgirls werken, maar voor veel mensen is verplicht samen sporten een enorme drempel. Het vergt behoorlijk wat moed om met een groep collega’s te gaan sporten, wanneer je zelf nooit beweegt. Dan zijn er veiligere plekken te bedenken om te beginnen met sporten.

Ik denk dat de intentie goed is, maar dat je als organisatie echt doorslaat als je je personeel verplicht te sporten. In plaats daarvan zou elk bedrijf verplicht moeten zijn sport te faciliteren als een van de maatregelen tegen stress en voor een gezonde werkvloer.

Site Footer

Sliding Sidebar