Pianoles

Ik heb sinds twee weken pianoles. Mijn agenda had nog een gaatje, dus ach, waarom niet? Maar tjonge, wat valt dat tegen. Mijn handen doen niet wat mijn hoofd wil en in de tussentijd ben ik aan het multitasken door twee regels muziek tegelijk te lezen, waarbij de onderste regel een extra uitdaging vormt. Ik heb er met terugwerkende kracht bewondering voor hoe onze kinderen zich het pianospelen eigen weten maken.

Gelukkig heb ik op mijn blog de onderwerpen ‘anders leren’ en ‘effectief oefenen’ al een keer onderzocht. Nu alleen nog in de praktijk brengen…

vaardigheden lerenEen andere manier van leren
Tim Ferriss, schrijver van o.a. ‘Een werkweek van 4 uur’, heeft veel onderzoek gedaan naar leren. Zijn stelling is dat je voor nagenoeg elke vaardigheid met zes tot twaalf maanden training tot de top 5% van de bevolking kunt behoren. Hiervoor ontwikkelde hij de DiSSS methode.

 

OefenenOefenen
Het voordeel van oefenen is dat daarmee de laag myeline in de hersenen dikker wordt, waardoor de activiteiten steeds makkelijker (en dus leuker) worden. Het loont om te oefenen, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit: consistent, gefocust en gericht op de zwakke punten op de grens van wat je kan.

Site Footer

Sliding Sidebar